skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kukčeva pivovarna v Žalcu

Razglednica prikazuje Kukčevo pivovarno in je bila poslana leta 1902 Kukčevi hčerki Aneti Kukec v Laško. Simon Kukec je leta 1878 od Žuževe žene kupil pivovarno, ki jo je že leta 1842 ustanovil Franc Žuža, pivovarno je povečal, posodobil in ji dodal sladarno. Leta 1889 je na dražbi kupil še pivovarno v Laškem.

Preberi več
Obe pivovarni je združil in ju imenoval Združene pivovarne Žalec in Laški trg. Pivovarno v Žalcu je vodil sam, v Laškem pa je vodenje zaupal sinu Edvardu. Hči Aneta je bila glavna knjigovodkinja. Z dobro organizacijo mu je uspelo v Žalcu proizvesti od 15.000 do 20.000 hektolitrov piva letno. Zaposloval je samo slovenske delavce in nameščence.
Na začetku 20. stoletja je Kukčevo podjetje prešlo pod novo delniško družbo s sedežem v Ljubljani, ki je leta 1903 začela z delom pod imenom Združene pivovarne Žalec in Laški trg, d. d. Njen prvi predsednik in glavni delničar je bil Ivan Hribar, ljubljanski župan in deželni poslanec Kranjske. Tretjino delnic pa je obdržal Simon Kukec. Oglas v Ilustrovanem narodnem koledarju iz leta 1908 je oglašal, da je Delniška družba združenih pivovarn Žalec in Laški trg v Ljubljani edino narodno pivovarniško podjetje, prva slovenska akcijska družba, prvo večje narodno industrijsko podjetje in edina narodna pivovarna na Štajerskem. Postopoma so delnice žalske in laške pivovarne prešle v last lastnikov ljubljanske pivovarne Union. Ker so novim lastnikom manjše pivovarne predstavljale konkurenco, so leta 1924 proizvodnjo najprej ustavili v Žalcu. Žalčani in Savinjčani so imeli radi pivo; znano pivo, ki so ga pridelali v Žalcu, je bilo cesarsko pivo. Leta 1939 sta Vilko Senica in zagrebški trgovec Antun Albert v prostorih Kukčeve pivovarne ustanovila tekstilno podjetje Jutena, industrija Vilko Senica & Co k. d. Žalec. V preurejenih prostorih pivovarne so izdelovali predvsem vreče za embaliranje hmelja. Podjetje je bilo registrirano januarja 1940, še istega leta pa se je preimenovalo v Juteks, Senica&Albert, k. d. Žalec. Po vojni je bilo podjetje podržavljeno.
Po prihodu v Žalec je Simon Kukec zgradil enonadstropno hišo nasproti železniške postaje, ki je danes poznana kot Kolodvorska restavracija. V pritličju je delovala restavracija, ki jo je vodila Ana Kukec, v nadstropju je bilo družinsko stanovanje za družino, kasneje pa so uredili tudi gostinske sobe.
Sin Simona Kukca Edvard Kukec se je poročil s Fani, hčerjo Rudolfa Senice. Družina Senica je veljala za eno premožnejših družin v Žalcu, saj je imela v lasti veliko zemlje in hmeljišč. Fani je ob poroki za doto dobila  1890. leta zgrajeno hišo, ki še danes ponosno stoji ob semaforiziranem križišču. 
 
Vir: Karmen Kreže, Pozdrav iz Žalca, Mestna skupnost Žalec, 2016.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

stare razglednice, RAZGLEDNICE, krajevna zgodovina

Datum objave

21.12.2018 09:25

Zadnja sprememba

20.12.2018 10:48

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam