Zemljevid
Rod Kuharjevih se je naselil v Mežiški dolini v osemdesetih letih 18. stoletja. Takrat je priimek Kuhar v te kraje prinesel Jurij Kuhar, rojen 19. 4. 1765, sin Antona in Neže Kuhar iz Male vasi pri Globasnici v zamejski Koroški, ki je bil praprapraded naših znanih bratov. Leta 1783 se je poročil s hčerko kmeta Zdovca Uršulo Zdovc in se tudi priženil k tej znani hotuljski kmetiji. Preberi več
Vse prve »hotuljske« generacije Kuharjev so bile odvisne od dela na zemlji. Že tretjo generacijo je zaznamovalo najemništvo in tesarjenje v bogatih gruntarskih in gozdovih grofa Thurna pod Uršljo goro. Vorančev dedej Anza – Janez Kuhar je gospodaril pri Tonejevi bajti, v strmini in gozdni samoti na Kozarnici ob vznožju Uršlje gore.

genealogija

Kuhar, Alojz, Kuhar, Avgust, Kuhar, Ivan, ml., Kuhar, Lovro, Prežihov Voranc, Rodbina Kuhar