Kraj ob rečici Sušici

Skozi Dolenjske Toplice teče hudourniški potok Sušica, ki se pri Dolenjem Gradišču izliva v Krko. Preberi več
Skozi Dolenjske Toplice teče hudourniški potok Sušica, ki se pri Dolenjem Gradišču izliva v Krko. Potok je zarezal svojo strugo globoko v starejšo teraso, ki je valovita, zakrasela in razrezana v vrsto prelomov. Ob Sušici je ozka aluvialna ravnica. Poleti ima Sušica strugo skoraj prazno, kadar pa dežuje, močno naraste. Včasih je segala skoraj do hišnih pragov. V času močno narasle Sušice tudi kopanje v notranjih bazenih zdravilišča ni bilo mogoče. Hiše ob potoku niso bile podkletene. Sušica je krajanom v preteklosti služila za odvajanje odplak in odlaganje odpadkov. Stanje se je precej popravilo konec sedemdesetih let 20. stoletja, ko je bila struga regulirana.

Darja Peperko Golob

Dolenjske Toplice, FOTOGRAFIJE, krajevna zgodovina, RAZGLEDNICE