Deset koroških festivalov (1945–1955)

Koroški festivali so bili v tistih letih praznik koroške dežele. Najlepše in zelo jedrnato jih je označil neznani pisec v publikaciji, ki je izšla ob zadnjem, desetem festivalu: »Vse (prireditve) so bile vedno lepe in velika kulturno-prosvetna gradnja, pa vse tudi vedre in vesele kakor prazniki koroškega ljudstva in koroške dežele.«1

Preberi več

Med leti 1945 in 1955 se je, izmenjaje na Ravnah in v Slovenj Gradcu, zvrstilo deset koroških festivalov. Prvi koroški festival je bil 14. oktobra 1945 v grajskem parku na Ravnah, tedanjem Guštanju. Povod  zanj je bil slovesen začetek ravenske gimnazije.

1 Venec naših prireditev. V: X. koroški festival: za 10. obletnico osvoboditve od 16. do 19. junija 1955, Ravne na Koroškem (Domoznanski oddelek Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika.)