skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kočevarjeva ulica

Kočevarjeva ulica v Novem mestu se od leta 1993 imenuje po gradbeniku Ivanu Kočevarju. Do leta 1930 je bila del ulice Kettejev drevored. Poteka v Bršljinu med Ljubljansko cesto in Cesto brigad. Obsega 32 hišnih številk. Preberi več
Ivan Kočevar se je rodil 29. junija 1921 v Vavpči vasi v Beli krajini. Končal je srednjo tehnično šolo v Ljubljani, nato pa je vojna prekinila njegovo nadaljnje šolanje. Vojno je preživel kot interniranec v italijanskih zaporih in nato kot ilegalec v Ljubljani.
Leta 1946 se je zaposlil pri podjetju GP Gradis in nato pri Ministrstvu za gradnje LRS v Ljubljani. Od septembra 1948 je bil zaposlen v SGP Pionir v Novem mestu. Bil je odgovorni vodja raznih gradbišč in šef Sektorja Novo mesto.
Podjetje je bilo sicer ustanovljeno že v začetku leta 1946, ko je po sklepu Ministrstva za gradnje Slovenije Okrožni ljudski odbor v Novem mestu ustanovil gradbeno podjetje »Novograd« s sedežem v Novem mestu za potrebe Dolenjske z nekaj več kot dvesto zaposlenimi. Delovna organizacija je pričela delati na objektih na področju Dolenjske, kasneje pa tudi v Beli krajini, na Kočevskem in v Posavju. Marca 1947 je vlada iz Novograda ustanovila Splošno gradbeno podjetje Pionir. Po letu 1948 je Pionir razširil svojo dejavnost in povečal število zaposlenih. V prvi polovici 50-ih let pa je prišlo zaradi zmanjšanja rasti celotnega gospodarstva in zmanjšanja investicij v gradbeništvu do zastojev, kar se je poznalo tudi pri poslovanju Pionirja.
Leta 1956 je bil Ivan Kočevar imenovan za vršilca dolžnosti direktorja, tri leta zatem pa za glavnega direktorja SGP Pionir. Podjetje je moralo takrat reševati svoj težavni položaj zaradi krčenja proizvodnje tudi z odprodajo proizvodnih sredstev. Tehnične in organizacijske spremembe, ki jih je uvedel, so kmalu uspele konsolidirati podjetje, da se je hitro razvijalo. Posebno pozornost je posvetil šolanju in zaposlovanju strokovnih kadrov in okrepitvi strokovnih služb podjetja. Razširil je tržišče, uvedel je nove delovne postopke in industrijski način gradnje. S tem je SGP Pionir uvrstil med pomembna gradbena podjetja v tedanji Jugoslaviji. Med zaposlenimi je bil priljubljen in spoštovan.
Ivan Kočevar je bil večkratni odbornik okrajne in občinske skupščine ter poslanec republiške skupščine. Za svoje delo je med drugim prejel medaljo zaslug za narod, medaljo dela in red dela z zlatim vencem. Leta 1974 je prejel Kraigherjevo nagrado za izjemne gospodarske dosežke.
Umrl je 11. decembra 1978 v Novem mestu.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam