skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Stare kmečke hiše Spodnjega in Zgornjega Tuštanja so bile zasnovane tako, da so kar najbolje izkoristile možnosti terena, kjer so bile zgrajene. Sama lega hiše je omogočala dovolj veliko dvorišče za kmečka opravila, ob njem pa so bila razporejena gospodarska poslopja. Vse hiše so bile grajene iz avtohtonega gradiva, ki se je nahajalo v neposrednem okolju. Večinoma se je kot gradbeni material uporabljal apnenec, moravški peščenjak, glina, les in kremenčev pesek. Za kritino so uporabljali rženo slamo. Preberi več
Vse kmečke hiše so bile prilagojene kmečkemu okolju, zato je bila tudi razporeditev notranjih prostorov urejena tako, da so kar najbolje služili dejavnosti gospodarjev. Vhodna vrata so vodila v veliko vežo, ki je delila stavbo na dve polovici. Iz veže so na eno stran vodila vrata v »hišo« (glavni bivalni prostor družine). Poleg hiše sta bila »štibelc« in »kamra« (spalnica). V »špajzi« so shranjevali živila in pripomočke za kuho. Poseben prostor je zavzemala »črna kuhinja«. Če je hiša premogla tudi drugo nadstropje, so bili tam urejeni dodatni bivalni prostori (»cimer« in »kukrle«).

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam