skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Avstro-Ogrska je med 1. svetovno vojno v zaledju zgradila več rezervnih vojaških bolnišnic in taborišča za vojne ujetnike, eno takih taborišč z bolnišnicami je bilo tudi Strnišče pri Ptuju. Za potrebe pokopavanja mrtvih so uredili tudi vojaško pokopališče, ki leži južno od železniške proge.Po nekaterih ocenah bi naj bilo do konca vojne na pokopališču pokopanih nad 3.000 vojakov in ruskih ujetnikov.

Preberi več
Nekdanje vojaško pokopališče, ki meji na novo pokopališče, je danes urejeno kot spominski park, od njegove nekdanje podobe  pa so ohranjeni  vhodni portal, kapela, obzidje in nekaj betonskih klopi, medtem ko nagrobnikov  ni več.
V spomin na nekdanja taborišča v Strnišču so  v Kidričevem leta 2014 postavili zgodovinsko-turistično krožno pohodno pot, ki so jo poimenovali Po poti zgodovine. Sprehajalce po vsej poti spremljajo table, za zdaj opremljene z zgodovinskimi besedili in slikami, ki predstavljajo čas 1. svetovne vojne. Na informativnih tablah so predstavljeni dvorec Sternthal, nedavno izkopan spomenik iz 1. svetovne vojne, avstro-ogrske rezervne vojaške bolnišnice s tega območja, rusko ujetniško taborišče, vojaški bazen in vojaško pokopališče. Omenjeno pohodno pot je postavila Občina Kidričevo, na pobudo in ob strokovni pomoči Zgodovinskega društva Kidričevo.
 
Junija 2014 so v  parku postavili še obeležje, ki je posvečeno spominu na ruske vojne ujetnike. Sestavljata ga 2,60 m visok lesen ruski pravoslavni križ in spominska tabla na kateri sta dve fotografiji ter imena tam pokopanih ruskih vojnih ujetnikov skupaj s pripadniki krimskega in donskega kadetskega korpusa, ki so prišli v Strnišče po ruski državljanski vojni. Spomenik je postavil Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani ob strokovni pomoči Zgodovinskega društva Kidričevo.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

Kidričevo, SPOMENIKI, Strnišče, SVETOVNA VOJNA 1914-1918

Datum objave

21.11.2014 12:38

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:47

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam