Jelšane so naselje v občini Ilirska Bistrica. Preberi več
Jelšane so gručasto naselje (ob regionalni cesti Ilirska Bistica - Rupa) na prevalu med Bistriško kotlino in kraško planoto, ki se spušča proti Kvarnerskemu zalivu. Staro jedro naselja je ob župnijski cerkvi posvečeni Marijinemu vnebozetju iz 17. stoletja. Jelšane so kraj z več tisočletno zgodovino. Tik nad Jelšanami se nahaja prazgodovinsko gradišče. Ohranjeni so nasipi in terase, na katerih so odkrili keramiko in različne železne predmete. Prebivalci so se pretežno preživljali s kmetijstvom. Od nekdaj so nabirali tudi zdravilna zelišča, brinove jagode in gobe. Dodatni zaslužek je dajala še ledenica, iz katere so vozili led v Opatijo in Reko.

Društveno življenje je v vasi bogato zaživelo 1867 leta z ustanovitijo prosvetnega društva Sloga in Čitalnice, v okviru katere je deloval pevski zbor, Tamburaška skupina, dramska sekcija, sekcija za telovadbo in šport .... S prihodom italijanskih oblasti je bilo društvo 1927 leta ukinjeno, društveni prapor pa je bil ilegalno prenesen v takratno Jugoslavijo.

Vir:
1. Jelšane skozi čas. 1998. Jelšane: Vaška skupnost.
2. Simčič, Ivan. Čitalnica v Jelšanah. 2007. Jelšane: Vaška skupnost.
3. Notranjska A-Ž: priročnik za popotnika in poslovnega človeka. 1999. Murska Sobota: Pomurska založba

geografija

Tadeja Raspor