skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Iz zbirke starih tiskov ptujske knjižnice

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj že od ustanovitve dalje skrbi za zbiranje, ohranjanje in strokovno obdelavo dragocenega domoznanskega gradiva ter za zbirko starih tiskov, ki nima domoznanskega značaja, ima pa veliko kulturno-zgodovinsko vrednost.

Preberi več

Z digitalno zbirko Iz zakladnice ptujske knjižnice želimo javnost opozoriti na dragoceno dediščino, ki so nam jo zapustili naši predniki in na izjemen pomen knjižnic kot varuhinj pisne kulturne dediščine. Izmed mnogih starih tiskov, katerih skrbnik je Domoznanski oddelek, smo izbrali nekaj dragocenosti, ki jih predstavljamo v sliki in besedi: od inkunabul iz druge polovice 15. stoletja do raritetnih tiskov, nastalih v evropskih tiskarnah v času od začetka 16. do druge polovice 19. stoletja. Med njimi so tudi dela, ki so rezultat ustvarjalnih moči slovenskega naroda.

Predstavljeno gradivo priča o davno minulem času, o življenju, duhovnih tokovih, literarni, znanstveni in umetniški ustvarjalnosti ter tiskarski produkciji prostora in časa, v katerem je nastalo. V njem je shranjena zapuščina različnih ustvarjalcev, ki so bogatili naš svet, usmerjali družbeni razvoj in prispevali k civilizacijskemu napredku. Naša naloga je, da ohranimo dediščino, ki nam je zaupana v varstvo, in jo v neokrnjeni obliki zapustimo zanamcem.

Vabimo tudi k ogledu digitalne zbirke Drobci iz ptujske domoznanske zbirke, kjer predstavljamo tri, za zgodovino mesta Ptuj pomembne tiske.


(Avtorica digitalne zbirke Iz zbirke starih tiskov ptujske knjižnice: Melita Zmazek).

 

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, KNJIŽNE ZBIRKE, stari tiski, knjižne raritete

Datum objave

25.11.2019 08:42

Zadnja sprememba

12.12.2019 17:33

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam