Življenjska pot (1904–1944) / Mirko Osojnik

Kuharjev rod

Rod Kuharjevih se je naselil v Mežiški dolini v osemdesetih letih 18. stoletja. Takrat je priimek Kuhar v te kraje prinesel Jurij Kuhar, rojen 19. 4. 1765, sin Antona in Neže Kuhar iz Male vasi pri Globasnici v zamejski Koroški, ki je bil praprapraded naših znanih bratov Kuhar. Leta 1783 se je poročil s hčerko kmeta Zdovca Uršulo Zdovc in se tudi priženil k tej hotuljski kmetiji. Izmed stricev in tet Prežihovih »puǝbov« moramo vsekakor omeniti strica Martina Kuharja (11. 11. 1850), tesarja, ki je umrl 5. 9. 1910 kot »bajtlǝr« pri Encnu (Incnu) v Podgori nad Kotljami. Drugi stric je bil Lenart Kuhar (7. 11. 1859), po domače Tonej v Podgori. Ko se je oženil z Lužnikovo rejenko Marjeto, je postal ponosen kmet, po domače Lužnik v Podgori. Umrl je 19. 10. 1937. Teta naših »puǝbov« je bila Marija Kuhar (6. 11. 1873), ki se je kot Lužnikova dekla omožila z Alojzom Miglarjem in živela do svoje smrti v Logi vesi nad Vrbskim jezerom.1