Pesnik, pisatelj, publicist, rojen v Hotedršici.

Preberi več
Albreht se je rodil 7. maja 1893 v Hotedršici kot najmlajši izmed devetih otrok. O sebi je v pismu Janku Šlebingerju (uredniku Ljubljanskega zvona) napisal, da je bil kot otrok veliko bolan ter da je shodil šele s četrtim letom. Ljudsko šolo je najprej obiskoval na domači dvorazrednici ter še pol leta v Ljubljani, nato pa nižjo gimnazijo na II. Državni gimnaziji. Leta 1908 se je kot novic pridružil frančiškanom v Brežicah, za kar sam 'krivi' lastno sentimentalnost in melanholijo. Nato se je šolal na I. Državni gimnaziji do leta 1913.

V že omenjenem pismu sam pravi, da je pesniti začel že zelo zgodaj – kot sedemletni deček 'na čast svoji sestrični'. Prvo pesem pa je kot petošolec objavil v Angelčku, poleg tega je v gimnazijskih letih objavljal tudi v Vrtcu (psevdonim Gujeroš), a kot sam pravi »Stvari so vse brez literarne vrednosti.« Zaradi popravnih izpitov mature ne opravi, a vseeno odide v Gradec na izredni študij prirodoslovja.

Potem pa je prišel čas prve svetovne vojne in moral je k vojakom. Ker je bil težko ranjen, sej je s fronte kmalu vrnil in veliko časa preživel na zdravljenju po različnih bolnicah.

Poročil se je junija leta 1917 v Dol pri Borovljah, kjer je izkusil tudi temno usodo plebiscitarne Koroške. Tako je zašel tudi v novinarstvo. Poleg sodelovanja v redakcijah Jutra in Domovine je prevzel tudi uredništvo Grude.

Urška Orešnik

Urška Orešnik