Zemljevid  

Hranilništvo v Beli krajini

Na območju Bele krajine so bile hranilnice v Adlešičih, Dragatušu, na Preloki, dve na Vinici, v Podzemlju, Semiču, na Suhorju in Radovici. Preberi več
V Beli krajini je bila ustanovljena Prva dolenjska posojilnica v Metliki že leta 1874. Njen dolgoletni odbornik je bil Leopold Gangl, ki je kasneje postal tudi direktor. Iz čistega dobička je zadruga podpirala Dijaško kuhinjo v Novem mestu, Družbo sv. Cirila in Metoda, Bolnico usmiljenih bratov v Novem mestu, v Metliki je podprla gradnjo šole in razne druge ustanove. Njeno poslovanje je bilo vseskozi uspešno, tudi v času gospodarske krize je bila likvidna. Poslovala je med italijansko okupacijo, leta 1941 je pričela poslovati s tekočimi računi. Po letu 1943 pa je njeno delovanje zamrlo. Po vojni je prišlo do združitve Prve dolenjske posojilnice ter Hranilnice in posojilnice (1895) v eno zadrugo, ki je delovala le še dve leti. Pred prvo svetovno vojno je v Metliki delovala še Ljudska hranilnica in posojilnica.
V Črnomlju je bila leta 1885 ustanovljena najprej Posojilnica, kasneje pa še Ljudska hranilnica in posojilnica.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam