skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Hmeljarska eksportna družba (HED)

Hmeljarsko eksportno družbo (HED) sta leta 1927 ustanovila hotelir in veleposestnik Franc Pikl in gostilničar Ivan Virant.

Preberi več
Ivan Virant je v podjetje pripeljal stranke, Franc Pikl pa je dobil kredit za gradnjo stavbe HED. Vinko Vabič je bil v firmi prokurist. Leta 1941 je bila družba likvidirana. Med drugim je dobavljala hmelj tudi tovarni UNION. Največ je trgovala  s stalnim ameriškim kupcem. Sezidala je svojo hmeljarno za pripravo tržnega blaga. Poslovala je vse do krize v 30-ih letih 20. stoletja. Krize ni preživela, njene prostore pa je kasneje prevzela hmeljarska zadruga.
Druga svetovna vojna je skoraj popolnoma uničila hmeljarstvo v Savinjski dolini. Junija 1945 pa je bila v Žalcu že ustanovljena hmeljarska zadruga HMEZAD, ki se je lotila obnove hmeljišč in uničene infrastrukture. Vodil jo je Martin Jošt. Leta 1946 je začela izdajati strokovno glasilo Hmeljar. Leta 1952 je bil za potrebe trgovanja s hmeljem registriran Hmezad, zadružno trgovsko podjetje Žalec. V začetku leta 1960 je Hmezadu pogorelo skladišče hmelja z napravami za prepariranje in pakiranje hmelja. Do leta 1972 so prodajali le eno vrsto hmelja – savinjski golding. Tega leta pa so prvič ponudili novo vrsto, in sicer super styrio, kamor spadajo aurora, apolon, atlas in ahil, ki so jih vzgojili na Inštitutu. 26. decembra 1961 je bila uradna ustanovitev Hmezada s sedežem v leta 1958 zgrajenem Hmeljarskem domu. Vanj se je združilo 11 podjetij.
 
Vir: Karmen Kreže, Pozdrav iz Žalca, Mestna skupnost Žalec, 2016.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Karmen Kreže

Kontaktne osebe

Karmen Kreže

Ključne besede

stare razglednice, RAZGLEDNICE, krajevna zgodovina

Datum objave

21.12.2018 09:25

Zadnja sprememba

20.12.2018 09:02

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam