Zemljevid

Goriški literarni klub GOvoRICA je v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka v letu 2013 razpisal literarni natečaj GOvoRIČKA za humorno kratko prozo v eni izmed krajevnih govoric z območja (širše) Goriške. Natečaj je potekal od 20. junija do 1. oktobra 2013.

Preberi več
Med pogoji natečaja so v literarnem klubu zapisali, da naj bodo besedila zapisana v krajevnih govorih, kot jih je slišati na območju občin Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko, Brda, Kanal ob Soči, Ajdovščina, Vipava, Komen, Tolmin, Kobarid, Bovec, Cerkno in Idrija.
Besedila so morala biti izvirna, neobjavljena in nikoli še predstavljena, njihova dolžina pa v mejah med najmanj 2500 in največ 5000 znaki.

Na natečaj je prispelo 27 besedil, od teh je 20 besedil ustrezalo razpisnim pogojem: iz primorske narečne skupine 8 besedil, iz rovtarske narečne skupine pa 12 besedil. Od tu izhaja tudi nagrajeno besedilo, zapisano v govoru, ki ga je slišati na Vojskem nad Idrijo.

Predsednica komisije je bila ga. Katarina Vuga, ki že dalj časa preučuje solkansko govorico in zapisuje besedila v solkanščini. Poleg nje so besedila pregledali, dopolnili in pripravili za objavo še ga. Ana Balantič, g. Edo Erzetič in g. Aldo Černigoj.

Sredi oktobra je bila v Goriški knjižnici zaključna prireditev, na kateri so se predstavili nekateri avtorji, celotno besedilo pa je prebrala tudi nagrajenka natečaja Olga Kolenc.

Katarina Vuga

Katarina Vuga