skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kakšen je bil Globus?

Globus je bil torej prvi objekt s kortensko fasado pri nas. Njegov tloris je bil racionalno zasnovan, s parkirno hišo na strehi. Streha je bila lebdeča. V parteju je bil ustvarjen vtis nakupovalne ulice. Preden si vstopil v Globus, si si lahko ogledal razstavljeno blago v na izviren način oblikovanih vitrinah. Vitrine Globusa ter cvetje v posodah pred njimi naj bi po zamisli oblikovalca, arhitekta Eda Ravnikarja s sodelavci, dopolnjevale prijetni zunanji videz trgovine.

Preberi več

Prostor v veleblagovnici je bil zaradi množine uporabljenega stekla oblikovan zelo zračno, saj so steklene stene prepuščale toliko dnevne svetlobe, da je umetna luč bila le dopolnilo. Kljub steklenim stenam, ki so obkrožale razsežni prodajni prostor s treh strani, pa kupec ni imel neprijetnega občutka, da je od zunaj opazovan pri izbiranju blaga, ker so bila v ta namen posebej nameščena izložbena okna.

Prodajni prostori v veleblagovnici Globus so bili opremljeni s klimatskimi napravami, tako da je bilo nakupovanje tudi v najbolj vročih in hladnih dneh prijetno. Globus je bil opremljen z vsemi sodobnimi varnostnimi in signalnimi napravami v primeru požara ali druge nesreče.

Hiša je imela tudi agregat, ki se je avtomatsko vključil, če je zmanjkalo električnega toka, tako da naključna tema ni trajala več kot nekaj sekund.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Anka Vojaković Zupan, Katarina Peric

Ključne besede

veleblagovnice, Mestna knjižnica Kranj, Globus, Kranj, ARHITEKTURA, OBNOVA, OTVORITVE, TRGOVINA

Datum objave

09.10.2019 09:13

Zadnja sprememba

12.06.2019 12:43

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam