skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Veleblagovnico Globus je povozil nov nakupovalni center, zgrajen na Primskovem. Zato je začel propadati. Istočasno se je Osrednja knjižnica Kranj že vrsto let borila s prostorsko stisko. Kot lahko preberemo v časopisju iz leta 2005, je na občini padla odločitev , da propadajočo stavbo Globusa obnovijo in ji dajo novo vsebino. Sklenili so, da bo v obnovljenem Globusu dobila nove prostore Osrednja knjižnica Kranj. Tako bodo rešili dve muhi na en mah.

Preberi več

Usoda Globusa  je bila zapečatena s podpisom pogodbe o nakupu prostorov za Osrednjo knjižnico Kranj.

Na javnem razpisu Mestne občine Kranj za nakup prostorov za Osrednjo knjižnico Kranj je uspel IC Dom s partnerjema, Globusom Trgovino in Primorjem Ajdovščina. Temu je po večinskem soglasju mestnega sveta sledil podpis pogodbe. Občina je s tem kupila neopremljene poslovne prostore v Globusu v velikosti 4.673,50 kvadratnega metra, kar pomeni večino prvega in drugega nadstropja ter del pritličja in kletne etaže. Pogodbo so sklenili po sistemu "ključ v roke". Večino denarja za knjižnico bo dala občina, nakup pa bo v manjšem deležu sofinanciralo tudi ministrstvo za kulturo.

Globus kot objekt je bilo treba prenoviti v celoti in ne le del, ki so ga namenili knjižnici. Najbolj težaven del obnove je bila prenova fasade, zato so izvajalec del, vodstvo knjižnice, kranjska občina in zavod za varstvo kulturne dediščine iskali kompromis, da bo fasada dobila lepši videz. Izbrali so arhitekta in odgovornega vodjo projekta, Uroša Birso, za katerega so bili prepričani, da mu bo uspelo, saj je imel bogate izkušnje. Občina naj bi nepremičnino predvidoma prevzela novembra 2007, skrajni rok pa je bil 28. februar 2008.

Takratni direktor Osrednje knjižnice Kranj, Viljem Leban, je v podpisu pogodbe videl korak k zaključku zgodbe, ki je v Kranju trajala že desetletja. Izrazil je tudi potrebo po vrhunski  tehnični opremi, saj naj bi sodobna knjižnica med drugim omogočala samopostrežno izposojo knjig, avtomat za vračanje gradiva 24 ur na dan...

Nazadnje je bilo slavnostno odprtje napovedano za december 2008 ob občinskem prazniku, a se to ni zgodilo.

Odprtje knjižnice se je odmaknilo.

V knjižnici so pripravili nova izhodišča za knjižnične prostore, ki so bila različna od tistih, ki so bila v razpisni projektni nalogi.

Po novih načrtih sta bila knjižnica in trgovski del v stavbi Globusa funkcionalno ločena. Knjižnica je dobila vhod z Gregorčičeve, trgovine pa s Koroške ceste. Dopolnjeni projekt je bil bistveno boljši in sodobnejši od prvotno razpisanega in je bil zastavljen dolgoročno. Ni šlo več samo za rekonstrukcijo obstoječe stavbe, ampak  tudi za dograditev s popolnoma novo fasado v dograjenem delu. Tudi znotraj knjižnice je bilo dano več poudarka sodobni tehnologiji. Po besedah direktorja IC Doma, Ivana Marjeka naj bi bil to razlog za dejstvo, da se je cena celotne investicije precej zvišala. Pomembno pa je bilo, da so za vse spremembe pridobili soglasje od Zavoda za varstvo kulturne dediščine, saj se stavbo ščiti kot arhitekturno dediščino Eda Ravnikarja.

Del fasade proti Koroški cesti je tudi po novih načrtih ostal nespremenjen, zdrave plošče so nameravali obnoviti  v isti obliki, v istem materialu, v istih detajlih. Plošče, predvsem tiste v horizontalnem delu, ki so  bile močno poškodovane in so bile izpostavljene soli, pa naj bi zamenjali. Na zavodu za varstvo kulturne dediščine so soglašali, da v določenem delu stavbe naredijo novo zasteklitev.

Po zapletih v postopku pridobitve gradbenega dovoljenja in po podpisu dodatka k pogodbi je predstavnik IC Doma obljubil, da bodo po izdanem gradbenem dovoljenju Globus prenovili najkasneje v letu dni.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Anka Vojaković Zupan, Katarina Peric

Ključne besede

Mestna knjižnica Kranj, Globus, Kranj, ARHITEKTURA, OBNOVA

Datum objave

09.10.2019 09:13

Zadnja sprememba

12.06.2019 12:44

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam