skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Začetki delovanja folklorne skupine v Beltincih segajo v leto 1938, ko se je prof. Franc Marolt prav tam navdušil nad predstavljenimi plesi iz okolice Beltincev. Navdušenje je vodilo v predlog Matiji Kavašu o ustanovitvi folklorne skupine. Predlog je Kavaš nemudoma udejanil, kar pomeni, da je ustanovil folklorno skupino in jo vodil vse do leta 1951.

Preberi več

Kulturno umetniško društvo (KUD) Beltinci pa je bilo ustanovljeno leta 1969 in tedaj je folklora postala tudi ena izmed sekcij društva poleg pevskega zbora, knjižnice in orkestra. Zanimanje za stare plese je postajalo vse večje, s še večjim navdušenjem pa so ga spremljali obiskovalci folklornih festivalov. Na podlagi tega so z letom 1971 pričeli s prireditvami mednarodnega značaja, s prvim folklornim festivalom. Ti mednarodni folklorni festival festivali so tudi postali tradicionalni, kar pomeni, da se prirejajo vsako leto in je letos (2017) potekal že 46. zapovrstjo.

Literatura:

Šraj, P. Beltinci: 1322-1993. Beltinci: Občina, 1995

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

etnologija

Kontaktne osebe

Klaudija Sedar

Ključne besede

FOLKLORA, NOŠA, Prekmurje

Datum objave

02.10.2017 12:01

Zadnja sprememba

29.09.2017 19:34

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam