Ekslibrisi Pavla Medveščka

Ekslibrisi umetnika Pavla Medveščka s kratkimi opisi Marijana Breclja.

Preberi več
Zbirka ekslibrisov Pavla Medveščka je, skupaj z odlično spremno besedo Marijana Breclja, izšla v posebni mapi, jeseni 1967. Goriška knjižnica Franceta Bevka hrani enega izmed 300 numeriranih in lastnoročno podpisanih izvodov. Pričujoča digitalna zbirka je poklon velikanoma Goriške, ki z neprekinjeno in poglobljeno raziskovalno dejavnostjo, že desetletja postavljata in dopolnjujeta temelje primorske domoznanske dejavnosti.
 Vsi citati v zbirki so iz monografije Medvešček, Pavel: Deset ekslibrisov. Goriška srečanja, 1967

Pavel Medvešček se je rodil 8. avgusta 1933 v Anhovem, v delavski družini. Nekaj let je s starši živel v Mariboru. Po osnovni šoli v domačem kraju in nižji gimnaziji v Šempetru pri Gorici je študiral na šoli za oblikovanje, kjer je tudi diplomiral leta 1955. Kot pedagog je bil strokovni učitelj risanja na nižji gimnaziji v Vipavi, na osnovni šoli v Kojskem, na osnovni šoli v Desklah. Leta 1960-61 je obiskoval dva semestra pedagoške akademije v Ljubljani. Od 1967 dalje je svoboden umetnik, ki se tudi aktivno ukvarja z uporabno grafiko (knjižna oprema, plakati, prospekti, itd.) in slikarstvom, imel je čez sto samostojnih in skupinskih razstav doma in v tujini. Poleg tega je kot publicist in poznavalec ljudskega blaga, objavil več člankov in monografskih publikacij.

Marijan Brecelj

Irena Tul