Dvorec na Petanjcih

Po rodbini Nádasdy je na Petanjcih zagospodarila rodbina Batthyány, ki je v bližini Nádasdyjevega gradu sezidala nov, neutrjen gospodarski dvorec. Ta se je, sicer nekoliko predelan, ohranil do današnjih dni. Preberi več
Visokopritlična stavba, sezidana iz opeke in podkletena, ima v osrednjem delu razširjen tloris s stopniščem v obliki velike črke T in tako predstavlja tipičen primer podeželskega pritličnega baročnega dvorca panonske pokrajine. V preteklosti je bil okrog dvorca park, imenovan «pungrad«, danes pa so od nekdanjega obsežnega  parka ohranjeni le še sledovi. Na dvorišču naj bi nekdaj bil celo »slatinski« vrelec. V bližini dvorca stoji iz leta 1902 kapela sv. Florijana, pozidana v neogotskem slogu in z gosposko grobnico.

Literatura
Kulturne znamenitosti – Občina Tišina.
Stopar, Ivan. Grajske stavbe v vzhodni Sloveniji (knj. 2). Med Prekmurjem in porečjem Dravinje: občine Gornja Radgona, Lenart, Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice. Ljubljana: Park, Znanstveni tisk: Filozofska fakulteta, 1991.
Stopar, Ivan. Grajske stavbe v Prekmurju. Katalog stalne razstave. Murska Sobota: Pokrajinski muzej, 1997, str. 111-118.