skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Dvorec na Petanjcih

Po rodbini Nádasdy je na Petanjcih zagospodarila rodbina Batthyány, ki je v bližini Nádasdyjevega gradu sezidala nov, neutrjen gospodarski dvorec. Ta se je, sicer nekoliko predelan, ohranil do današnjih dni. Preberi več
Visokopritlična stavba, sezidana iz opeke in podkletena, ima v osrednjem delu razširjen tloris s stopniščem v obliki velike črke T in tako predstavlja tipičen primer podeželskega pritličnega baročnega dvorca panonske pokrajine. V preteklosti je bil okrog dvorca park, imenovan «pungrad«, danes pa so od nekdanjega obsežnega  parka ohranjeni le še sledovi. Na dvorišču naj bi nekdaj bil celo »slatinski« vrelec. V bližini dvorca stoji iz leta 1902 kapela sv. Florijana, pozidana v neogotskem slogu in z gosposko grobnico.

Literatura
Kulturne znamenitosti – Občina Tišina.
http://www.tisina.si/index.php?option=com_content&view=article&id=199&Itemid=211
Stopar, Ivan. Grajske stavbe v vzhodni Sloveniji (knj. 2). Med Prekmurjem in porečjem Dravinje: občine Gornja Radgona, Lenart, Lendava, Ljutomer, Murska Sobota, Ormož, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice. Ljubljana: Park, Znanstveni tisk: Filozofska fakulteta, 1991.
Stopar, Ivan. Grajske stavbe v Prekmurju. Katalog stalne razstave. Murska Sobota: Pokrajinski muzej, 1997, str. 111-118.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam