Državno prvenstvo v kartingu

Karting je športna panoga, ki goji dirkanje z gokarti. Gokart je majhen dirkalni avtomobil s šasijo iz jeklenih cevi, navadno brez karoserije in menjalnika. Preberi več

Prvi gokart sta leta 1956 izdelala Art Ingels in Lou Borelli. Leta 1959 je Evgen Volič pripeljal prvi gokart v italijanski izvedbi v Postojno. Prvi slovenski gokart-i so bili narejeni v letu 1960. Izraz gokart se je v Sloveniji uporabljal do leta 1968, ko se je osvojil izraz karting, ki ga je uporabljal Mednarodni komite za karting v Parizu pri FISA-FIA.

Leta 1965 se je začelo organizirati tekmovanja za prvenstvo Jugoslavije in takrat so se začeli pojavljati novi prireditelji in med njimi so bile tudi Domžale. Proga je potekala po Ljubljanski  in Kolodvorski cesti, kjer je bil tudi strart. Prva takšna tekma je bila 23. julija 1967 ob 15. uri. Domžale so imele kar nekaj tekmovalcev, ki so bili med najboljšimi v Jugoslaviji, zato je takšno tekmovanje med Domžalčani vzbudilo veliko zanimanja. Delček tega lahko vidite v kratkih filmih, ki so ju posneli v FKVK Mavrica, daljnega leta 1968 in 1969. Na ogled smo vam pripravili tudi 3D gokarta, ki je v lasti Jeras Tomaža.