skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Dolnji Zemon je naselje v občini Ilirska Bistrica. Preberi več
Dolnji Zemon je gručasto naselje sredi ilirskobistriške kotline na zahodnih obronkih griča Javorja, pod katerim teče reka Reka.

Na JV strani vasi je gradišče iz železne dobe. Gradišče je bilo obljuudeno do prihoda Rimljanov. Zgodovinsko je to gradišče važno tudi zaradi tega, ker naj bi bila na tem gradišču ena od zadnjih dveh postojank Japodov. Domačini so našli ostanke nakita in orožja iz tistega časa.

Na severnem robu vasi stoji cerkev sv. Mihaela, katere glavni oltar je bil izdelan 1721 leta. V kraju je pod cerkvijo ohranjen manjši srednjeveški grad. Graščina je bila verjetno zgrajena v 16. stoletju. Leta 1878 so v vasi zgradili šolo, katero so obiskovali učenci Gornjega, Dolnjega Zemona in Male Bukovice. V vasi je nekaj studencev, ki so služili napajanju živine. Za studenec, ki je bil narejen leta 1860, legenda pravi, da je njegova voda zelo zdravilna.

Med znamenite Zemence zagotovo spadata pesnica Maksa Samsa in pionir domače etnografije in arheologije Josip Potepan Škrljev.

Viri:
1. KRAJEVNI leksikon Slovenije.1995.Ljubljana : DZS.
2. Notranjska A-Ž: priročnik za popotnika in poslovnega človeka. 1999. Murska Sobota: Pomurska založba.
3. Popotovanje po naših vaseh - vas Dolnji Zemon. 2001. V: Snežnik. - ISSN 1318-3656. - Letn. 10, št. 130 (jul. 2001), str. 10-11.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

geografija

Kontaktne osebe

Tadeja Raspor

Ključne besede

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, RAZGLEDNICE

Datum objave

06.04.2012 13:41

Zadnja sprememba

11.07.2012 08:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam