skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kljub okupatorjevemu nasilju nad slovenskim prebivalstvom, so se v Markovcih in okolici že leta 1941 pojavile prve odporniške skupine, ki so delovale pod okriljem OF. V spomin na žrtve NOB so po vojni postavili več spominskih obeležij.

Preberi več

Na zadružnem domu je na vojne žrtve opominjala spominska plošča 38 padlim domačinom v NOB. Ob rušenju stavbe je bila plošča uničena, imena padlih pa so zapisali na marmorne plošče ob novem spomeniku žrtvam vojnega in povojnega nasilja, ki ga je Občina Markovci leta 2004 postavila na pokopališču.

Na pokopališču sta tudi grob petih kurirjev kurirske postaje TV 8A, ki so padli v bojih z okupatorjem v Spuhlji leta 1944 in grob šestih borcev iz Občine Markovci, ki so padli v bojih v Bratislavcih leta 1945.

Na stavbi nekdanje osnovne šole v Markovcih je bila šolski veži spominska plošča z imeni treh učiteljev, ki so padli v NOB, odkrita leta 1960, ob 150-letnici šole. Ob izgradnji nove stavbe so ploščo prenesli na novo šolo.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič, Stanko Lepej

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

NOB, SPOMENIKI

Datum objave

30.12.2016 16:10

Zadnja sprememba

12.01.2017 15:25

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam