Dogodki na Glavnem trgu: Pogreb generala Maistra

Rudolf Maister je umrl nenadoma, 26. julija 1934, na Uncu pri Rakeku. Ob prevozu posmrtnih ostankov z Unca preko Ljubljane in Celja v Maribor se mu je poklonila množica ljudi, še posebej v Mariboru. Tu so mu pripravili mrtvaški oder v veži mestnega magistrata, kjer se je od njega poslovilo več kot 10 tisoč Mariborčanov in okoliških prebivalcev. 27. julija 1934 je svečano zasnovan sprevod  krenil z Glavnega trga, preko Starega mostu, na pobreško pokopališče. To je bil veličasten pogrebni sprevod, največji pogreb v zgodovini Maribora. Za topniško lafeto s krsto, na katero je bila položena generalova kapa in njegova sablja, je korakalo 25 tisoč ljudi.

Gabrijela Kolbič

Ključne besede

MESTNI TRGI, Glavni trg, Maister, Rudolf, Pogrebni sprevodi, POGREBI, Maribor, KULTURNA ZGODOVINA, RAZGLEDNICE