Delo in življenje učitelja in politika Mihe Zege

Razvoj in napredek lokalnega okolja je v preteklosti velikokrat ležal na plečih posameznikov, ki so s svojo prisotnostjo, delovanjem in prizadevanji dosegli številne spremembe. Na Kanalskem je bilo tovrstnih osebnosti v obdobju Avstro-Ogrske več.

Preberi več

Ena izmed njih je bil Miha (Mihael) Zega1, ki je s svojim delovanjem pomembno vplival na razvoj Kanala in njegove okolice v zadnji četrtini 19. in začetku 20. stoletja. Po izobrazbi in osnovnem poklicu je bil učitelj, a se je v svojem več kot 40-letnem obdobju, ki ga je preživel v Kanalu, uspel uveljaviti na številnih področjih in postal vidna javna osebnost sodnega okraja Kanal v času pred prvo svetovno vojno.

1Besedilo je v spremenjeni in krajši obliki izšlo leta 2014 v publikaciji Izvestje raziskovalne postaje ZRC SAZU v Novi Gorici.

Kazalo

Robert Devetak