Zemljevid
Kuharica in gostinka Darinka Arsič na leto speče tudi 50 orehovih potic. »Testo zamesimo, nato mora vsaj eno uro počivati, šele nato ga lahko razvaljamo,« nas Darinka pouči o malih skrivnostih orehove potice, ki velja za tradicionalno slovensko sladico. Preberi več
Običajna orehova potica ima razmerje 1 : 1, se pravi enako količino testa kot nadeva. Seveda pa lahko naredimo po svoje in dodamo pol manj nadeva ali le eno tretjino. Takrat je potica bolj skromna, a jo imajo nekateri raje. Potica mora vsaj eno uro počivati, nato jo previdno položimo v pekač. Ko je testo že v pekaču, potico še dodatno prebodemo z zobotrebcem, da spustimo iz nje morebiten zrak. Pečemo jo uro in pol. V dnevih pred božičem in veliko nočjo se gospodinje praviloma pogovarjajo o cenah orehov in lešnikov ter o svojih izkušnjah pri peki. Tudi Darinka nam razkriva številne skrivnosti priprave slastne,  omamno dišeče potice.

PEKA, PEKARSTVO, POTICE