Center zdravstv. službe 37. div. I. AO armade, Galicija, 1916

Med in po koncu večjih bitk je na bojišču obležalo, poleg padlih, tudi na stotine težje ali lažje ranjenih vojakov. Preberi več
Lažje ranjene je tik za frontno črto obvezovala in oskrbela zdravstvena služba ali obvezovalnica posameznih enot. Takšne vojake so navadno poslali nazaj na bojišče. Težje ranjene so odpeljali ali odnesli v poljsko bolnišnico, vrsto šotorov ali kolib, kjer so izvajali nujno oskrbo, vključno z operacijami in amputacijami. Ranjence so nato z vlakom prepeljali v bazne bolnišnice in okrevališča daleč v zaledju. Naši ranjenci so se s pismi javljali iz vseh večjih mest Avstro-Ogrske. Ogrski rdeči križ je organiziral pomožne bolnišnice tudi v Prekmurju. Poleg Murske Sobote so ranjence zdravili še v Lendavi in Mačkovcih (Szaparyjev dvorec). V bližini sta bili zasilni bolnišnici še v Szengothárdu in Bad Radkersburgu, kjer je bil tudi center za rekonvalescente. V prvi svet. vojni je bilo ranjenih več kot 19 milijonov vojakov.