Zemljevid  

Cankarjeva cesta v Logatcu

Cankarjeva ulica v Logatcu predstavlja osrednjo ulico mesta v Doljnem Logatcu.

Preberi več

Nahaja se vzporedno z glavnoTržaško cesto. Njena središčna lega je pripomogla k temu, da seje razvila v mestno jedro z različnimi gospodarskimi objekti -  trgovinami, gostilnami itn. Sprva je bila del enega izmed naselij, ki so se pozneje združila v enoten kraj Logatec, in sicer Dolnjega (tudi Dolenjega) Logatca. Ob združitvi v Logatec leta 1972 je občinska skupščina sprejela imena za ceste, ulice in poti - tako je poleg Tržaške, Tovarniške, Vodovodne, Rovtarske, Potoške, Notranjske, Prešernove, Gregorčičeve, Vilharjeve, Nazorjeve, Levstikove, Gubčeve, Kidričeve, Tomšičeve, Kraigherjeve itn. ulice svoje ime dobila tudi Cankarjeva cesta. Poteku nastajanja poimenovanj lahko sledimo v več izdajah Logaških novic, in sicer je v izdaji z dne 22. 10. 1970 (na strani 4) moč prebrati poziv občanom, naj na pisarno občine predložijo pisne predloge o poimenovanjih ulic in naselij v Logatcu. V tretji številki časopisa iz leta 1972 (na straneh 5 in 6) je obsežnejši članek g. Vinka Urbasa z naslovom Mestno naselje in ulice v njem, v katerem predstavlja predloge poimenovanj in poteka ulic. Po le-teh naj bi se današnja Cankarjeva cesta imenovala Martinjska cesta. Poročilo o dokončnih oz. na seji občinske skupščine potrjenih poimenovanjih pa lahko beremo v prvi številki Logaških novic iz leta 1973 (na strani 6), sodeč po tem je bilo šele tedaj sprejeto ime Cankarjeva cesta. Podatkov, zakaj je do te odločitve prišlo, nimamo, g. Jože Švigelj (ki stanuje na Cankarjevi ulici), nam je zaupal zanimivo anekdoto, ki mu jo je povedal njegov oče. Na Griču (tj. stranska ulica, ki se odcepi od Cankarjeve) naj bi nekoč stala nizka hiša, kjer je služila Cankarjeva teta in pri kateri so kuhali žganje oz. brinjevec. Občasno je teto obiskal tudi sam pisatelj Ivan Cankar in degustiral domači brinjevec. Ko je prihajal, je šel vedno mimo njihove (Balantinove) hiše, vračal pa se ni nikoli po isti poti.

Vir: 

Logatec v zgodovini / Janez J. Švajncer. - Logatec: Vojni muzej, cop. 2004 (Ljubljana: Prima Print). - 386 str.: ilustr.; 31 cm.

 

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Urška Orešnik

Kontaktne osebe

Urška Orešnik

Ključne besede

Cankarjeva cesta, DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, Logatec, ulica

Datum objave

30.11.2010 00:00

Zadnja sprememba

22.01.2019 08:19

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam