skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Čahukov mlin v Domanjševcih

V Domanjševcih je mlinska kolesa poganjala voda iz potoka Mala Krka, ki je v sušnih poletjih tudi presahnila.  Kljub temu pa je na Mali Krki potekala razgibana mlinarska dejavnost.

Preberi več

Delno lesen in delno zidan mlin, grajen v nizu z gospodarskim poslopjem, izhaja iz 19. stoletja. Leseni mehanizem je bil obnovljen in razširjen leta 1921, ko so nabavili tudi tri valje. Prvotno so mleli samo s kamnom, kar je ohranjeno še danes. Po podatkih iz let 1932 in 1939 je mlin mlel koruzo, ajdo, rž in kašo, obratoval pa je letno pet mesecev. Do leta 1948 je bil lastnik Janez Čahuk st., nakar je prevzel sin Štefan, po njegovi smrti leta 1957 pa je mlin podedoval Štefanov brat, Janez ml., ki se je izučil za mlinarja pri Lutharju na Hodošu. Mlin je obratoval do začetka 80-ih let, do danes pa se je ohranilo samo staro poslopje mlina. Mlin je vpisan v Register nepremične kulturne dediščine.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Klaudija Sedar

Kontaktne osebe

Klaudija Sedar

Ključne besede

mlin, MLINARSTVO, potok

Datum objave

06.06.2019 18:59

Zadnja sprememba

06.06.2019 15:27

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam