Branko Madžarevič

Branko Madžarevič (r. 1947) je po opravljeni maturi (1966) vpisal študij iz francoskega in angleškega jezika s književnostjo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je opravil obe diplomi. Preberi več
Od 1971-2001 je bil zaposlen na Državni založbi Slovenije (DZS), med drugim kot urednik za leposlovje, kot glavni urednik uredništva slovarjev in v obdobju 1999-2001 kot glavni urednik Založništva literature DZS. Živi in dela v Ljubljani.
Že od zgodnjih 70-ih let prejšnjega stoletja je bil član Izvršnega odbora Društva slovenskih književnih prevajalcev; 1984-85 je bil član Upravnega odbora Prešernovega sklada, vrsto let pa predsednik komisije za Sovretove nagrade. Težišče prevajalskega dela je na prevodih iz francoščine v slovenščino, piše pa tudi spremne besede, krajše eseje in razprave o prevajanju.
Zadnja leta se posveča prevodnemu projektu Montaignevih Esejev v treh knjigah, prvi integralni slovenitvi te poznorenesančne mojstrovine.

Prejete nagrade in priznanja:
1977 nagrada Zlata ptica za prevod Célinovega romana Potovanje na konec noči;
1981 Sovretova nagrada za prevod vseh petih knjig Rabelaisevega Gargantue in Pantagruela;
1982 nagrada Prešernovega sklada za prevod Rabelaisevega Gargantue in Pantagruela;
1997 naziv viteza Reda umetnosti in književnosti (odlikovanje francoskega Ministrstva za kulturo).

Iz prevodne bibliografije:
Henri Charri?re: Metulj (Papillon). Državna založba Slovenije 1970.
Louis-Ferdinand Céline: Potovanje na konec noči (Voyage au bout de la nuit). Cankarjeva založba: 100 romanov 1976, 1988.
François Rabelais: Gargantua in Pantagruel (I-II). Cankarjeva založba: Okrogle povesti 1981. – Gargantua. Mladinska knjiga: Klasiki Kondorja 1998. – Gargantua in Pantagruel (nova, pregledana izdaja). Založba Modrijan 2003.
Pierre Louys: Tri hčere svoje matere (Trois filles de leur m?re). Državna založba Slovenije: Dotik 1986, 1987.
Guillaume Apollinaire: Enajst tisoč batin (Onze mille verges). Državna založba Slovenije: Dotik 1987.
Gustave Flaubert: Skušnjava svetega Antona (La Tentation de Saint Antoine). Založba Mihelač: Svetovni klasiki 1994.
Jean Genet: Naša gospa Cveta (Notre-Dame-des-Fleurs). Mladinska knjiga: Zenit 1995.

Anja Frković Tršan