skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Banovinska kmetijska šola na Mali Loki

Banovinska kmetijsko-gospodinjska šola na Mali Loki je bila ustanovljena leta 1930 z namenom šolanja kmečkih deklet malih in srednjih posestnikov za bodoče dobre gospodinje, žene in matere na temelju krščanskih vrednot. Bila je narodna šola, nadzor nad njenim delovanjem je opravljal banovinski kmetijski oddelek. Vodstvo šole in posesti je bilo zaupano mariborskim šolskim sestram, ki so na Mali Loki delovale do oktobra 1945.

Preberi več
Šola na gradu Mala Loka je bila pomembna izobraževalna ustanova. V njej se je zvrstilo petnajst letnikov, v katerih je bilo od 30 do 35, kasneje tudi od 40 do 50 učenk. Visoko raven strokovnosti so mariborske šolske sestre dosegle s kvalitetnim učnim programom in z odličnim učiteljskim kadrom, sestavljenim iz redovnic in iz zunanjih priznanih predavateljev. Zanimivo je, da so poleg klasičnih učnih metod in praktičnega dela v pouk vključevale tudi sodobna sredstva obveščanja. Gojenke so poslušale redna radijska predavanja o kmetijstvu na Radiu Ljubljana in za nedeljsko radijsko oddajo Kmetijska posvetovalnica občasno celo sama pripravljala kmetijske nasvete.
Poleg redne gospodinjske šole so bili organizirani razni izobraževalni tečaji, prakso v njej so opravljale tudi dekleta od drugod. Šola je bila v rednih stikih s Kmetijsko šolo na Grmu v Novem mestu, z drugimi privatnimi gospodinjskimi šolami in z različnimi kmečkimi društvi.
V zgodovini njenega delovanja so se zvrstili številni pomembnejši obiski. Na tem mestu omenimo le obisk kraljice Marije Karađorđević leta 1936 v spremstvu bana dr. Marka Natlačna.
Da so gojenke, ki so uspešno končale šolanje v Mali Loki, res dobile dobro izobrazbo in bile deležne plemenite vzgoje, dokazujejo med drugim tudi ohranjena pisma premožnejših družin zdravnikov, pravnikov, trgovcev, gostincev, hotelirjev, upravnikov šol in župnišč, ki so iskali sposobne, delavne, poštene, zaupanja vredne gospodinje in v tem iskanju so se obračali tudi na vodstvo šole na Mali Loki. Poleg tega, da so dobile primerno izobrazbo za svoj poklic, pa so bila dekleta predvsem dobro pripravljena za življenje, ki jih je čakalo izven grajsko-šolskih zidov. Kako je bilo v šoli na Mali Loki, vedo najbolje gojenke same, da pa vendarle ni bilo prehudo, potrjujejo prav hudomušno zasnovani zapisi gojenk, ki sproščeno in prisrčno opisujejo posamezne učiteljice (redovnice) in profesorje, pozabile pa niso niti na gospoda župnika in gospoda dekana.

Mag. Nataša Polajnar Frelih, direktorica Muzeja krščanstva na Slovenskem

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam