skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Bač je naselje v občini Ilirska Bistrica. Preberi več
Vas Bač se nahaja 10 km od Ilirske Bistrice proti Pivki, pri malo večjem kraju Knežak. Je gručasta vas v zgornji Pivki, ki leži ob cesti Knežak-Mašun, pod hribom Tuščak, ki meri 788 m, s katerega se razteza lep razgled po celi dolini. V vasi je okoli 200 stanovanjskih hiš s 470 prebivalci. Zelo pomembna in ponos vasi je bila tovarna Stolarna Javor Bač, vendar so jo zaradi gospodarske krize v podjetju zaprli. V vasi sta dve gostilni in ena trgovina. Vas se deli na po domače rečene kraje: Rep, zdulanski krej, zgurski krej, kurja vas ter šranga. Glede na raztegnjenost vasi ima kar dva avtobusna postajališča.

Po pripovedovanju starih ljudi naj bi vas Bač nastala na hribu. V dolini pod hribom je bilo z bičevjem poraslo močvirje. Voda je počasi odtekala in jame in močvirje se je izšusilo. Na osušenem močvirju so začeli graditi hiše. Po bičju - rastlini je vas dobila ime Bač.
 
V okolici vasi so travniki in njive, ter več nestalnih izvirov, občasnih jezerc in kraških jam. Na mnogih travnikih in pašnikih se pasejo črede konj, saj so Bačani znani kot furmani in z ljubeznijo do konj to tradicijo nadaljujejo še danes. Vsako leto na Svetega Štefana dan se ob vaški cerkvi zberejo ljubitelji konj, kjer poteka blagoslov le teh.

Bogata je tudi sakralna dediščina vasi. Sredi vasi stoji vodnjak, obnovljen studenec s stalno izvirno vodo. V vasi je cerkev Sv. Ane iz leta 1751. Med drugo svetovno vojno jo je poslikal slikar Avgust Černigoj, ta je narisal svoj avtoportret za oltarjem. Še starejša je kapela Sv. Janeza Krstnika. Čeprav je na portalu letnica 1771, okolica pod zemljo skriva ostanke temeljev precej starejšega svetišča. O njej je pisal že Valvasor leta 1689 v Slavi  Vojvodine Kranjske.

Med obema svetovnima vojnama je tu delovala organizacija TIGR, katere organizator je bil vaščan Alojz Valenčič. Med drugo svetovno vojno so mnogi vaščani pomagali partizanom in se bojevali proti sovražniku. Zato so februarja 1944 leta Nemci vas bombardirali in avgusta istega leta tu napadli Istrsko četo, ki je utrpela mnogo izgub. V ta namen je bil v vasi postavljen spomenik padlim borcem, ter spominske plošče Istrski brigati, Tigrovcem, ter narodnemu heroju, borcu in revolucionarju Tonetu Tomšiču.

Viri in literatura:
1. MIHELJ, Vojko: Popotovanje po naših vaseh - Bač. 2001. V: Snežnik. - ISSN 1318-3656. - Letn. 10, št. 124 (jan. 2001), str. 10-12.
2. BATISTA, Rok: Vas Bač.[Online].[Citirano 12. mar. 2012]. Dostopno na spletni strani:
http://sl-si.facebook.com/pages/vas-Ba%C4%8D/212477279103#!/pages/vas-Ba%C4%8D/212477279103?sk=info
3. Notranjska A-Ž: priročnik za popotnika in poslovnega človeka. 1999. Murska Sobota: Pomurska založba
Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Tadeja Raspor

Ključne besede

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, RAZGLEDNICE

Datum objave

12.03.2012 13:35

Zadnja sprememba

11.07.2012 08:39

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam