Ateljejska fotografija v Avstro-Ogrski in na Slovenskem 1859-1919 (iz zasebne zbirke Janeza Osetiča)

Zgodovina fotografije se prične šteti od leta 1839, ko je francoska Akademija znanosti uradno razglasila izum dagerotipije, fotografske tehnike, s katero je nastala prva fotografija, ki jo je razvil pariški umetnik Louis Mande Daguerre. S tem so se na Slovenskem zelo zgodaj seznanili, med leti 1842 in 1854 pa so se pri nas pojavili že prvi popotni dagerotipisti. Nekateri med njimi so se ustalili in si postavili ateljeje, in tako je že pred letom 1860 pri nas nastal pojem ateljejskega oziroma poklicnega fotografa.

Prvi dagerotipist na Slovenskem je bil Janez Puhar (1814-1864), ki pa je veliko pomembnejši po tem, da se je v svetovno zgodovino fotografije vpisal kot izumitelj fotografije na steklenih ploščah. Le dve leti po izumu dagerotipije je namreč Puhar prvi uporabil steklene plošče za podlago in nosilec fotografske slike, postopek, ki je precej različen od Daguerreovega. Za njegov izum ga je pariška Academia nationale imenovala za svojega člana in mu podelila naziv »izumitelj fotografije na steklo«. Puhar je tudi edino slovensko ime, ki ga najdemo v pomembni svetovni literaturi o starejši fotografski zgodovini.