Zemljevid  

Anna Gombos (tudi Gombosch) - celjski fotografinja (1883 - 1890)

V marcu 1883 je v Celju odprla atelje fotografinja Anna Gombos (tudi Gombosch). Atelje je imela na današnjem Slomškovem trgu (Kirchenplatz ), v sklopu hišnih številk 3 in 4.

Preberi več
V časopisu Deutsche Wacht 11. 3. 1883 je objavila reklamo in poudarila, da obvlada vse veščine fotografiranja. Raznovrstne  izkušnje si je pridobila v ateljeju na Dunaju, kar ji omogoča, da bo vsako naročilo opravila v zadovoljstvo stranke. Obvlada fotografijo ob vsakem vremenu. Ponudbo je konec marca še dopolnila, in sicer da izdeluje tudi portrete, pokrajine in posnetke umrlih. V svojem oglasu se sklicuje na Dunaj, toda upravičeno lahko domnevamo, da je v Celje prišla iz Zagreba, saj jo najdemo vpisano v obrtni register svobodnih obrti mesta Zagreb 15. 2. 1882. Očitno se je težko ustalila, lahko pa tudi, da je bila konkurenca prehuda. V mestnem časopisu jo zasledimo še leta 1884, ko naznanja, da bo kljub nenadno preminulemu retušerju Juliusu Püchlu posel vodila naprej in si s solidno kvaliteto pridobila zaupanje strank. V Celju je delala do 15. 12. 1890, potem ko je v novembru prodala atelje Augustu Walsi. V svojem poslednjem celjskem časopisnem oglasu je svoje doslej zveste stranke še obvestila, da kot prva na Štajerskem izdeluje fotografije na posebnem novem papirju, tako da so fotografije ne samo lepše, ampak tudi obstojnejše. Njene fotografije so med redkejšimi, skoraj izključno gre za vizitne portrete otrok in deklet. Slikala je tudi na terenu.

Vir: Rolanda Fugger Germadnik, Odsotnost smehljaja.  Celjski poklicnifotografi v 19. in začetku 20. stoletja, Pokrajinski muzej Celje, Celje2009.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam