Zemljevid

Ambrus se nahaja v zahodnem delu Suhe krajine ob cesti Zagradec – Žvirče in spada v občino Ivančna Gorica. V začetku 20. stoletja je bil Ambrus takoj za Žužemberkom drugo največje suhokranjsko naselje, a ga je sčasoma prehitel Dvor. Upravno je bil samostojna občina, v katero so spadali okoliški kraji. Imel tudi je dobro razvito družabno in društveno življenje. Na razglednicah Ambrusa, ki jih hranimo v novomeški knjižnici, lahko opazimo veduto naselja, gasilski dom in župnijsko cerkev. Na razglednici s cerkvijo sv. Jerneja je še manjši motiv vaškega jedra z gostilno in trgovino, ki je bil verjetno posnet ob pomembnejšem dogodku ali prazniku.

kultura

Mateja Kambič