Alojz Pavlin iz Nakla

Alojz Pavlin je bil rojen dne 15. 5. 1887 v Naklem. Preberi več
Alojz je bil po poklicu podobar. Udeležen je bil v prvi svetovni vojni vsa štiri leta. Pred tem pa je služil v avstro-ogrski vojski 5 let, 11 mesecev in 2 dni v 17. peš polku. Odpuščen je bil v septembru leta 1914, njegova črnovojna obveznost pa je trajala do leta 1929.
V vojni je bil udeležen tudi brat Jožef Pavlin rojen, 6. 3. 1875, podobar in pozneje prevzemnik Vurnikove delavnice v Radovljici. Bil je poslan na fronto v Galicijo, kjer je padel kmalu po prihodu na fronto, leta 1915. Za vpoklicanega vojaka je bil že star.

Dokumente o svojem očetu nam je poslal Alojzov sin Nace Pavlin.
Zanimiv je primer črnovojne knjižice, kjer so opisani vsi odhodi k vojakom in prihodi domov, v letih od 1908 do 1914. V delavski pa je navedeno, da je bil po poklicu podobar. Kot vajenec je še pred vojno začel v Radovljici pri Janezu Vurniku, kasneje pa pri pozlatarju v Pliberku na Koroškem. Kot zadnja služba je naveden Vulkan, tvornica gumijevih izdelkov Kranj.

prva svetovna vojna, VOJAKI