skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

150 let ustanovitve Pošte Prevalje

KFD 87/2013 & 88/2013_1. JULIJ 2013_ Preberi več
Slab mesec po odprtju železniške proge Maribor–Celovec in prihoda prvega vlaka na Prevalje so na Prevaljah 1. julija 1863 v prostorih Vaukanove hiše (nekdaj gostišče Stara pošta, danes Center Caffe) odprli poštni urad.
Železnica in pošta sta korenito spremenili dojemanje sveta, saj so ljudje, še zlasti pa obvestila in notice ter vedenje dobili precej enostavnejši način dostopa do vseh ljudi. Uporabljena barvna lestvica se je z modrimi in borovničevimi toni uskladila s prevaljskimi heraldičnimi atributi in se jasno usidrala v sredini predvidene serije kot tretji sklop po vrsti. Poštni žig  je Peter Močnik zarobil v kvadratno zasnovo in poštni rog prepletel s tipografskimi zapisi ter polokalil z umestitvijo valovnice na vrh rogovega trobila.  aljska pošta je v svoji zgodovini poslovala pod štirimi različicami izvirno slovenskega imena. Serija je doživela svojo nadgraditev z odkritjem spominskega obeležja (avtor B. Bončina) ustanovitvi pošte, in sicer desno od glavnega vhoda v prostore nekdanje pošte.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Borut Bončina

Ključne besede

FILATELIJA

Datum objave

31.12.2015 08:22

Zadnja sprememba

31.12.2015 11:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam