Rod Ilke Vašte

Rod Ilke Vašte, daleč nazaj po očetovih in materinih prednikih, sega v sloj malomeščanstva in meščanstva. Oče Ilke Vašte je bil Anton Burger, ki je v Novem mestu opravljal službo davčnega pristava. Izšel je iz postonjske veje Burgerjev, njegovi predniki, ki so na slovensko ozemlje prišli s Saškega, so pri nas delovali kot obrtniki na Postonjskem, Ribniškem in Gorenjskem. Ded po očetovi strani je bil v Postojni trgovec in gostilničar.

Na Ilkino literarno ustvarjanje pa je imel zagotovo večji vpliv rod njene matere Franje, rojene Rohrmann, ki je izhajal iz Novega mesta. Praded po materini strani, Miha Rohrmann, je bil reven potomec Uskokov, doma iz Telč pri Klevevžu na Dolenjskem. Njegov sin Anton, Ilkin ded, je obogatel in postal ugleden meščan in bil nekaj časa tudi župan Novega mesta. Bil je član nemške Kazine in bil tudi sicer zagrizen pristaš Nemcev, med katere se je tudi sam prišteval. Prijateljeval je z možem Primičeve Julije, katere družina je v tistem času živela v Novem mestu, Josefom Scheuchenstuelom.

Po njegovi smrti se je žena Marija, nekoč znana kot »lepa Rohrmannca«, odpovedala nemštvu in se vpisala v novomeško Čitalnico. Njena starša sta bila Jakob Kralj in Marija, roj. Kolenc. Mati, ki je bila sicer kmečkega rodu, je kasneje postala znana lastnica novomeške gostilne Pri Kraljevki, kjer je svojčas bival slovenski pisatelj Janez Trdina. Pisatelj je tam spoznal njeno sestro, hišno pomočnico Jero Kolenc, katere lik je uporabil v svoji bajki z naslovom Doktor Prežir.

Ko se je Ilkina družina preselila v Kostanjevico, je Ilka od tretjega do šestega leta več bivala v Novem mestu pri stari mami kakor pri starših v Kostanjevici. Pri stari mami je bil do vstopa v šolo pravzaprav njen drugi dom. To so bili burni časi, ko se je v Novem mestu utrjevalo slovenstvo. Vsi ti dogodki, tudi tisti iz preteklosti, so nedvomno odmevali v hiši Ilkine stare mame in se globoko vtisnili v zavest majhnega dekleta, kar je kasneje kot pisateljica uporabila v svojih delih.