Gledališka bera v času od leta 1933 do 1941

Arhiv v Mariboru hrani veliko dragocenega gradiva tudi za območje naše doline. Naš muzej razpolaga s prepisi podatkov za uprizoritve gledaliških del po prijavah, ki so jih bila društva – prireditelji dolžna pošiljati Okrajnemu glavarstvu Dravograd. Ti podatki so, lahko rečemo, vsaj 99-odstotno zanesljivi. En odstotek verjetnosti uprizoritve odpade na morebitno težavo pri uprizoritvi gledališkega dela (bolezen igralcev, smrt ipd.). Če pa igra po spletu okoliščin le ni bila uprizorjena, pa ti podatki pričajo, da so igralci igro resnično naštudirali, drugače je ne bi bili prijavili. V vsakem primeru veljajo ti prepisi iz mariborskega Arhiva za enega najbolj zanesljivih virov, saj so opravljeni na podlagi originalnih dokumentov. Povedati pa je treba, da tudi Arhiv v Mariboru nima kompletnih podatkov za Mežiško dolino, saj sta 2. svetovna vojna in čas takoj po njej bila usodna za marsikatero dragoceno pisno, fotografsko ali drugačno pričevanje. Tako pa je bil izgubljen ali uničen marsikak pomemben pisni ali drugačen materialni vir za ugotavljanje zgodovine gledališke kot tudi kakršnekoli druge dejavnosti v preteklem obdobju.