Boj za Sigismundovo zapuščino

V začetku tridesetih let je Sigismund dosegel v svoji politični karieri zenit; 31. maja 1433 mu je papež Eugen IV. v Rimu položil na glavo cesarski diadem, v desno roko cesarsko jabolko in v levo roko žezlo. Svojim številnim naslovom je zdaj lahko dodal še naziv rimskega cesarja. Med zvestimi privrženci, ki so prisostvovali obredu, njegove soproge Barbara Celjske ni bilo. Na vprašanje »zakaj«, ni pravega odgovora. Zgodovinar Hoensch išče razlog v odtujenosti med zakoncema. Barbara je na ta način ostala edina srednjeveška nemška kraljica, ki ni spremljala kralja na cesarsko kronanje v Rim in ni bila okronana za cesarico. Od leta 1433 je Sigismund dosledno uporabljal svoj cesarski naziv, medtem ko Barbara ni nikoli uporabila poimenovanja »imperatrix augusta«.