Barokizacija cerkve v 17. stoletju

Leta 1600 je bil po navedbi Antona Koblarja v Drobtinicah iz furlanskih arhivov na Mirni vikar Ivan Butalec (sub Naydek). Po tem lahko sklepamo, da je bila Mirna konec 16. stoletja že vikariat. Po šematizmih ljubljanske škofije pa naj bi bil vikariat na Mirni ustanovljen leta 1620. 26. oktobra 1617 je Ferdinand II., češki kralj in avstrijski vojvoda, svojo patronatsko pravico nad župnijo Trebnje poklonil stiškemu samostanu. Kdaj je prišla cerkev sv. Janeza Krstnika pod župnijo Trebnje, ni znano. Prvi zanesljivi podatek o tem imamo iz leta 1581 v Bizancijevem popisu cerkva na Kranjskem. Poleg cerkve sv. Janeza Krstnika najdemo v omenjenem popisu pod župnijo Trebnje tudi kasnejše podružnice mirnske župnije. Do leta 1690 so cerkev sv. Janeza Krstnika barokizirali: ostro so začrtali prehod med svetiščem in ladjo z močnim baročnim slavolokom in v ladji prizidali stranski kapeli, ¸ki ustvarjata vtis prečne ladje, zvonik pa je dobil čebulasto baročno streho.