Zagorski zvonovi

Zagorski zvonovi so Miroslavu Vilharju (1818–1871) peli iz tega barokiziranega zvonika  cerkve sv. Helene v Zagorju na Pivki. In ne v kakem drugem Zagorju. – Široko, mednarodno znano in še zmeraj živo pesem pripisujemo Vilharju, čeprav ni povsem njegova. V prvi objavi (1867) je pod črto sam pripisal, da gre za staro zagorsko ljudsko pesem, ki ji je on dodal le tretjo kitico. – Izročilo v Zagorju na Pivki pa jo vseeno vztrajno pripisuje Vilharju in pri tem ohranja niz domnev o okoliščinah nastanka, o dnevu, celo uri njenega rojstva, in o imenu dekleta, ki ga je smrt pobrala v rosnih letih, Vilhar pa naj bi jo bil rad videval.  Zagotovo pa je njegov napev. Najbrže  jo prav njena spevnost ohranja živo.  Pojavlja se v več inačicah, tudi njeni zapisi so večkrat šest- in ne trikitični, kot je bila avtorjeva volja. In izvirni naslov Zagorska se je zgubil.  Enako tudi Vilharjevo ime. Vendar  so vse to znamenja ponarodevanja. Dandanes se prepeva tudi v moderniziranih oblikah. Zanimiva je npr. v izvedbi Andreja Šifrerja, vendar bomo na spletu ob njegovi izvedbi zaman iskali Vilharjevo ime. (sf)