V spomin na akademijo šentjurskega Sokola, 1. 12. 1927

Šentjurski Sokol je bil ustanovljen 31. januarja 1909 po dveh letih priprav na pobudo domačina Franca Oseta (Goriškega Franceta) iz Hruševca, takrat železniškega uradnika na Pragerskem. Prvo leto delovanja so priredili pet izletov, 22. avgusta 1909 pa prvi javni nastop, katerega so se udeležili pripadniki sokolskih društev iz Žalca, Trbovelj, Maribora in številni Celjani. Med prvo svetovno vojno (1914-1918) je bilo delovanje sokolskih društev prepovedano. Z ustanovitvijo Kraljevine SHS so bili dani ugodnejši pogoji za nadaljnji razvoj Sokola. Z uvedbo šestojanuarske diktature leta 1929 je bil Sokol »podržavljen« in je »pristopil« k »Sokolu kraljevine Jugoslavije«. Ob začetku druge svetovne vojne aprila 1941 je nemški okupator društveno premoženje zaplenil in večino vodilnih članov izselil. Po vojni je telesnovzgojno delo Sokola prevzel TVD Partizan, kulturno-prosvetno dejavnost pa Prosvetno društvo skladateljev Ipavcev.

Več o delovanju šentjurskega Sokola v uporabljenem viru: Rečnik, Ernest: Sokol v Šentjurju, V: Med Bočem in Bohorjem, 1984, str. 807-811.

Prispevala: Vanja Bertossi