Trška roka pravice

Laško je imelo že leta 1227 v trških privilegijih zapisano pravico do tržnega dne. Žal se dokument ni ohranil. Je pa prav zato velikega pomena listina, ki jo več kot 260 let kasneje izdal takratni cesar.

16. avgusta 1490 je namreč Friderik III. Laščanom potrdil že prej podeljeno pravico do letnega sejma na Martinovo s tržnimi svoboščinami 14 dni pred sejmom in 14 dni po njem, ker je bila izvirna listina o tej podelitvi požgana ob turških vpadih na Štajersko.

Mi Friderik, po božji milosti rimski cesar, v vseh časih posvečevalec cesarstva, ogrski, dalmatinski hrvaški itd. kralj, vojvoda Avstriji, Štajerski, Koroški in Kranjski, grof v Tirolah, potrjujemo, da so nam naši verni sodnik in meščani in ljudje v Laškem dali sporočiti, kako so oni in njihovi prednji vsikdar imeli tržni dan ondi na dan sv. Martina, jim je pa potrdilno pismo skupaj z drugim njihovim blagom bilo po Turkih sežgano, in so nas ponižno prosili, da bi jim prav taisti tržni dan ponovno milostno potrdili. Zato smo glede tega naših meščanov ponižno prošnjo vzeli na znanje in tudi drugače to, da so trpeli škodo od Turkov in drugače v teh vojskinih časih in smo zato, da bi si oni glede tega spet opomogli in s posebno milostjo imenovani tržni dan na sv. Martina god znova potrdili in dopustili, da se zopet vzpostavi in dovoli …” (Maček, J., Laški zbornik 2007).

S trškimi pravicami in z njo povezano sejemsko pravico gre z roko v roki tudi trška ”roka pravice”. Zgodovinski zapisi pravijo tako: ”Zgodaj zjutraj na dan sejma je bilo na srednjeveškem trgu postavljeno tržno znamenje, ki se je imenovalo roka pravice. To je bila lesena roka, ki je držala meč. Njeno postavitev so oznanili s pohodom po mestu, s piskačem, bobnarjem in strelom iz možnarja. Vse dokler je bila roka v času sejma izobešena, so smeli prodajati izdelke le določeni trgovci, ko pa so jo opoldne sneli, so smeli trgovati vsi.

Mesto trške roke pravice, ki je predstavljala posvetno oblast, je bilo na stavbi, v kateri je oblast imela svoj dom. V času sejma pa je bila obešena nad vhodom trškega sodišča in s tem tudi namigovala k poštenemu trgovanju.

Lesena trška roka pravice, ki jo hranimo v laškem muzeju, izvira verjetno iz 18. stoletja. Originalni meč je bil uničen in po zamisli takratnega kustosa ponovno izdelan okoli leta 1960. Danes ponosno visi v razstavnem prostoru odprtega depoja Muzeja Laško.

Zapisal: Tomaž Majcen, Muzej Laško