Trije pivški študentje na Triglavu

Poleti 1957 smo se trije pivški študentje, Maks Smrdel, Branko Posega in jaz, vspeli na Triglav. Ubrali smo pot iz Vrat v Bohinj. Planinsko slabo opremljene in kondicijsko nepripravljene nas je skala pošteno zdelala. Ob sestopu smo nekaj dalj počivali ob Triglavskih jezerih. In se za spomin na podvig fotografirali. Posamično, v dvojicah in v troje, če je prišel mimo planinec, ki je pritisnil na sprožilec. – Z Maksom (na sliki) sva še leta prijateljevala in snovala pivški zbornik, ki smo si ga zamislili v Postojnskem študentskem klubu. Vendar smo ga v postojnski Kulturni skupnosti uspeli realizirati  šele skoraj dve desetletji kasneje: Ljudje in kraji ob Pivki (1975). Maks je bil že več let onkraj življenja, nesrečno je utonil v portoroškem morju. In odnesel s seboj neštevilne pobude in bogato razgledanost po domu in svetu.