Procesija na dan svete birme (Sv. Križ, Rogaška Slatina, 16. 5. 1932)

V dneh pred sveto birmo, ki je bila na binkoštni ponedeljek 16. maja 1932,  je bilo v Rogaški Slatini zelo slovesno praznovanje 200-letnice Rogaške Slatine (1732-1932). Leta 1732 so namreč dunajski lekarnarji ob godu češkega svetnika Janeza Nepomuka (16. maja) v zdravilišču postavili njegov kip v naravni velikosti.

Ob navedenem dogodku časnik Slovenec med drugim poroča, da je bil za to priložnost temeljito prenovljen zdraviliški park in, da so 14. maja med drugimi »novimi napravami svečano otvorili novo tonfilmsko kinogledališče«. …  »Ali spomin postavitve svetniške sohe sv. Janeza Nepomuka je dobil nepričakovano lepo počeščenje tudi od višje strani. Na binkoštno nedeljo popoldne ob treh se je lavantinski pomožni škof dr. Ivan Jožef Tomažič v spremstvu dekana[Frana Ksaverja] Korošca in tajnika mariborske K. A. Kolenca na svojem apostolskem potu v svetokriško župnijo ustavil najprej na Slatini, prav pred spomenikom svetega Nepomuka. Pred kapelo sv. Ane se je izvršil kratek in prisrčen sprejem in pozdrav po ravnatelju dr. Franu Šteru v imenu zdraviliške uprave, po županu Šentjurcu v imenu slatinske občine, po v Fr. Bratužu v imenu gasilcev; tudi gostje so po svojem zastopniku pozdravili presvetlega gosta in obiskovalca. Mala birmanka pa mu je izročila šopek belih slatinskih cvetov v znamenje, da nas prijateljski prihod domačega škofa vedno posebno razveseli.« …

Vir:  Slovenec 19. maja 1932, št. 113 str. 3

Prispevek: Vanja Bertossi