Stara Šola Grosuplje (1951-1953)

V Sloveniji je bilo leta 1946 vpeljano obvezno sedemletno šolanje in tudi Grosuplje je v šolskem letu 1949/50 dobilo popolno sedemletko. Sedemletko so sestavljali 4 nižji razredi. Kot prvi višji razred je bil v tem šolskem letu oblikovan 5. razred. Vanj so prostovoljno hodili tudi učenci iz šole Žalna, Sp. Slivnica, Polica in Šmarje. 5. razred je imel dva oddelka, šolska kronika pa hrani podatek, da je šolo v tem šolskem letu obiskovalo 192 učencev. Šola je oblikovala 7. razred sedemletke šele v šolskem letu 1949/50. Že leta 1950 pa so se začele nove šolske reforme. Pojavila se je težnja, da se na šolah ustanovijo nižje gimnazije. Grosuplje je leta 1951 dobilo prvo nižjo gimnazijo in sedemletko. Taka organizacija šole je ostala do začetka šolskega leta 1958/59, ko je bila v Sloveniji uvedena enotna osemletna osnovna šola. Tega leta je bila tudi na Grosupljem ukinjena nižja gimnazija in uvedena enotna osemletna osnovna šola. ( http://www.os-brinje.si/index.php/zgodovina62 )