Sokol Ilirska Bistrica po prvi vojni

Neposredno po končani prvi svetovni vojni so sokolski navdušenci znova obnovili Telovadno društvo Sokol Ilirska Bistrica. Poleg članstva in članic so zbrali številni podmladek. Spet so organizirali redne telovadne vaje v Sokolskem domu. Znani so nastopi v okoliških krajih. Načelnik in vaditelj je bilznani domači telovadec Vekoslav Lojze Zajec (sredi slike med dekleti). Starosta Sokola je postal Franc Samsa Žefin. Med naraščajniki prepoznamo Milana Šajna, Tihomila Šlenca, Vladimira Polha, Kristjana Hodnika in Sergeja Kraigherja (na skrajni desni, ležeči deček). Med člani pa prepoznamo Aleksandra Ličana, Draga Muho, Alojza Gaertnerja, Kristjana Hodnika in Franca Samso. Slika je nastala nastala na stopnišču pred Sokolskim domom verjetno leta 1920. Italijanska oblast je grobo ovirala dejavnost, morali so se odreči sokolskega imena, prepovedani so bili sokolski simboli, sokolski kroji, odžagali so kovinskega sokola z nadstreška sokolskega doma pregnali sokolske voditelje, zaplenili sokolski dom in končno prepovedali sokolsko društvo.