Prvoobhajanci Župnije Dobje pri Planini, 1946

Na prejem prvega obhajila nas je pripravil katehet, gospod župnik Franc Vaupotič. Kot mnogo duhovnikov, je bil tudi on med drugo svetovno vojno izgnan, tako je bila župnija pet let brez duhovnika. Ko se je vrnil, je bil shujšan, upognjen, a vesel, da je ostal živ. Vsi farani smo bili veseli, da smo imeli zopet duhovnika med sabo. Umrl je v visoki starosti.

Prvoobhajanke imamo na glavi venček, narejen iz parafinskih kroglic v obliki rožic. Fantje pa male šopke na suknjičih. V skupini so otroci generacij rojenih v letih od 1934 do 1937. Stojimo na stopnicah farne cerkve, ki je posvečena Karmelski Materi Božji. V njenem stranskem oltarju je čudovit kip sv. Barbare.

Večino teh otrok je kasneje ostalo na kmetijah v okoliških vaseh, nekateri so se tudi zaposlili v tovarnah v Celju in njegovi okolici, redki pa smo imeli možnost nadaljevati šolanje.

Prispevala: Matilda Vidmar, na fotografiji v predzadnji vrsti tretja z desne.