PrvoAjevci postojnske gimnazije 1964 na Pohorju

PrvoAjevci postojnske gimnazije 1964. Na gimnaziji smo bili tedaj vsi novinci. Jaz sem tisto jesen prej nastopil službo, oni pa so prihajali v 1. razred iz mesta in okolice, s Pivškega in zgornje Vipavske doline, iz Cerknice in Logatca. Tolikšen je bil tedaj šolski okoliš. Zato so bili zvečine vozači. In (skoraj) vsi so bili rojeni leta 1948, zato sem jih kdaj podražil, da so inforbirojevci. –  Bil sem jim razrednik. In v  spominih je ostalo, da smo se lepo ujeli. Bilo je nekako tako kot prva ljubezen. Do drugega letnika, ko je združevanje in razdruževanje petih prvih oddelkov v štiri druge, povzročilo kar malo katastrofo. Takrat je bilo meni in njim hudo, da se ne da povedat. – A konec prve nam je bilo še lepo. Na majskem izletu smo se fotografirali pred Mariborsko kočo na Pohorju (1068 m), sredi razsežnih pohorskih gozdov, kjer so v starih časih vile gojile zdravilna zelišče, dokler jih ni pohlepni človek pregnal iz njihovih starodavnih domovanj. (sf)