Prvi maj v Ilirski Bistrici, 1947

Prvomajska povorka se je oblikovala pred tovarno Lesonit in krenila po sedanji Cesti Nikole Tesle proti Spetiču in dalje na mestni Titov trg, kjer so se vrstili pozdravni nagovori domačih politikov in kulturni program. Ohranjena je serija fotografij, ki predstavlja  celotno dogajanje. Na čelu povorke so korakali zastavonoše, pa mladi harmonikarji, športniki s svojimi športnimi rekviziti, zastopniki domačih delovnih organizacij, ki so predstavili svoje delovno področje in uspehe svojega dela.

Na sliki mlade žanjice s srpi, med njimi v sredi tudi moja teta Majda Baša, (v krilu s temno obrobo), za njimi na vozu fantje, ki so ponazarjali mlačev žita…  Nad njimi sredi zastav in slike maršala napis: »VSE ZA TITA – VSE ZA JUGOSLAVIJO!«, kot je bila za ta čas značilno. Marsikdo se bo začudil kakšna vozila smo tedaj imeli v Bistrici. Vse je bilo jako skromno … pa vendar z obilico optimizma. (vč/351)